top of page
Aziatische vrouw schilderij.jpg
Donkere meneer schilderij.jpg
Homo seksueel schilderij.jpg
Moslim schilderij.jpg
Joods schilderij.jpg

Het belangrijkste project van de afgelopen 4 jaar was mijn examenproject. Het thema van dit project was ''Arnhem''. We moesten een installatie maken van minstens een meter groot en dit moest te maken hebben met Arnhem. De term Arnhem is heel erg breed en daardoor was het ook een hele klas om iets te verzinnen.

 

Ik ben als eerste begonnen met het uitschrijven van woorden waar ik allemaal aan denk bij de stad Arnhem. Vervolgens heb ik een aantal woorden uitgekozen waar ik mijn project eventueel over zou willen doen. Hier heb ik allerlei schetsen bij gemaakt en informatie over opgezocht.Hiernaast zie je wat schetsen. Klik op de schetsen om ze groter te maken en om verder te schuiven.

Het project

Discriminatie in Arnhem

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het onderwerp ''Discriminatie''. Net zoals in veel andere steden wordt er ook in Arnhem nog steeds heel veel gediscrimineerd. Er zijn al verschillende gebeurtenissen geweest in Arnhem waar mensen de dupe van zijn geworden. Zo is er een paar jaar geleden een homo echtpaar in elkaar geslagen omdat ze hand in hand liepen. De burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch heeft heel veel ellende over zich heen gehad tijdens de verkiezingen voor de nieuwe burgemeester van Arnhem. Ik heb er daarom voor gekozen om mijn eindexamenproject hierover te doen.

Ik wilde heel graag iets met schilderen gaan doen en daarom heb ik er voor gekozen om 5 grote portretten met aquarelverf te maken. Ik heb hiervoor vijf groepen uitgekozen die gediscrimineerd worden. Bij sommige groepen is dit heel erg zichtbaar zoals ik hierboven vertelde, maar bij andere groepen hoor je er niet zo veel over. Toch is deze discriminatie zeker aanwezig. Ik heb gekozen om portretten te maken van: moslims, homoseksuelen, Chinezen, mensen met een andere huidskleur en Joden. Ik heb van tevoren eerst heel erg veel geëxperimenteerd met aquarelverf en Ecoline om te kijken welke stijl ik mooi vond. Hiernaast zie je wat voorbeelden van deze aquarelschetsen. Klik op het pijltje rechts van de foto om verder te schuiven.

De installatie

Toen ik uiteindelijk tot de stijl was gekomen die ik graag wilde gaan gebruiken was het tijd om over de installatie na te denken. Het moest namelijk wel een ruimtelijk geheel worden en ik wilde dat mensen er door geraakt zouden worden. Je kunt aan de hoeveelheid schetsen hierboven zien hoe lang ik erover heb nagedacht. Uiteindelijk ben ik gegaan voor het ontwerp van de panelen die in een soort halve cirkel naast elkaar staan. Het was dan de bedoeling dat mensen naar binnen konden lopen en omringd zouden worden door al deze portretten. De portretten zouden je dan aanstaren en dit geeft een beklemmend en naar gevoel en dat is precies wat deze mensen ook meemaken. Aan de buitenkant van de installatie wilde ik een collage maken van allemaal krantenartikelen en scheldwoorden waar deze groepen dagelijks mee te maken krijgen. Per paneel zie je dan een portret aan de binnenkant en aan de buitenkant bijpassende artikelen en scheldwoorden. Hiernaast zie wat proeven die ik heb gedaan met verschillende collage composities. Ik wil mensen zich ervan bewust maken wat ze wel niet aanrichten bij mensen. Klik op het pijltje rechts op de foto om verder te schuiven.

Eindresultaat

Dit is het eindresultaat geworden. De collages heb uiteindelijk helemaal digitaal gemaakt want dit was niet alleen sneller maar zag er ook veel strakker uit. Als je alle blaadjes los gaat printen en dan over elkaar gaat plakken ben je niet alleen veel meer papier kwijt, maar het wordt er ook een stuk rommeliger van.

De portretten heb ik uiteindelijk toch weer iets veranderd qua stijl. Ik heb de gezichten helemaal met een donkerblauwe kleur geschilderd en meer naar de realistische kant, de onderkant heb ik met een dripping effect gedaan. Dit moet het verdriet van deze mensen voorstellen. Hiernaast zie je een filmpje van hoe de hele installatie er als zijn geheel uit is komen te zien. Ik ben trots op wat ik heb neergezet en trots dat ik met dit werk ben afgestudeerd.

bottom of page